Wednesday, July 21, 2010

mandarin class with chacha lousher.

first mandarin class yang sangat seronok. belajar basic mandarin sahaje. untuk greetings and suai kenal gitu. tak terase pun 3jam dalam kelas. meh sini nak share sikit ape yang aku dah belajar hari ni semalam.

ni hou ma : awak ape khabar?

wo hen hou, xiexie : saya khabar baik, terima kasih.

wo jie safina ni ne? : saya di panggil safina, awak?

wo laizi roufo : saya berasal dari johor.

haa, itu jelah untuk hari ini. kami belajar menyebut dengan betul sebab in mandarin kalau silap sebut dah jadi lain maksud. soo, right pronunciation is a must. and pada sesiape yang berminat nak belajar mandarin boleh la klik kat sini.  this website ade tunjuk the basic mandarin and the right way to pronunciate the words.

3 comments:

fyna said...

adik kecik i sekolah cine..kdg2 dia nyanyi lagu cine..haha ape la dia merepek ..

Anne Boleyn said...

wah bagus ni! thanx for sharing. hana mmg dah lama teringin nak belajar bahasa mandarin tau. huhu



p/s: jom baca citer anne boleyn di GH! :)

chacha said...

@fyna: hik2 i pun ade 2org cousin i yg skola cine. bile gaduh je sure ckp cine.


@anne: same2. kite same2 la belajar k.