Monday, March 29, 2010

masalah negara!!!

sekarang kat sini baru lepas hujan.
perut aku lapar.
tak de kawan nak keluar.
dan yg paling penting.
aku teringin nak makan MEE BANDUNG MUAR!!!!
adehhh... mane nak cari kat terengganu nih?? =.=''



notakakiku: gambar di atas adalah contoh mee bandung muar yep. *drool*

perjalanan...

hidup ini masih panjang,
perjuangan harus di teruskan,
anggaplah apa yang berlaku sebagai pengajaran,
ambil dan jadikan pengalaman,
semoga esok akan lebih baik dari hari ini.
insya'allah.

pheww~~

satu dah selesai. 5 lagi tinggal. selamat berjaya. sekian. tata.

Saturday, March 27, 2010

selamat berjaya semua.



di sini aku ingin menyusun sepuluh jari memohon keampunan jika sekiranya aku ada melakukan kesalahan yang mengguris mana2 dari  kalian sama ada secara sengaja atau tidak. semoga kita semua berjaya menghadapi peperiksaan semester ini dengan tenang.
selamat berjaya di ucapkan untuk semua sahabat2 aku, especially, untuk pelajar SARJANA MUDA SAINS MAKANAN (TEKNOLOGI MAKANAN) 07/08. UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU.

Friday, March 26, 2010

feeling yang tunggang terbalik

kenape aku mesti teringat pada 'dia'?? dalam masa2 sekarang ni lah hati nih menggedik nak rindu2 lah.. teringat2 lah... mase lain x nak pulak. tapi siyes... sekarang aku rindu sangat kat 'dia', sangat2 rase macam nak nangis...
x suke laa rase macam ni... sangat2 x suke. huk2~~

rindu


malam ini gelap dan suram

tiba-tiba aku rasa rindu pada sang bulan

yang pernah menemani

siang ini mendung

tiba-tiba aku rasa rindu pada sang mentari

yang pernah menerangi

saat ini aku rasa kosong

tiba-tiba aku rasa rindu pada seseorang

yang pernah mengisi ruang di hati ini.

sehingga kini ruangan itu masih lagi sepi

aku masih menanti...

Wednesday, March 24, 2010

hikmah makan makanan halal

tadi aku baca paper hari ahad aritu *maklum lah sibuk, xsempat nak bace paper.. hiks* tetibe terjumpe pulak artikel nih, dan terase mahu ter-kongsi dengan semua. so, silelah ambil masa, baca, dan hayati. *wahhh... bole jadi cikgu bahase neh* hehehe~~

hikmah2 makan makanan halal, antaranya adalah:

1. SUPAYA DOA DI MAKBULKAN ALLAH SWT.
 >> sabda Rasulullah s.a.w: "seorang lelaki bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan mukanya di penuhi debu. dia menadah tangannya dan berdoa kepada Allah sedangkan makanannya haram, minumannya haram dan mulutnya di suap dengan sesuatu yang haram, bagaimana akan di perkenankan permohonannya."
(hadis riwayat Muslim, Ahmad dan Tirmizi)

2. SELAMAT DARIPADA SEKSAAN API NERAKA
>> Saad bin Abi Waqas bertanya Rasulullah s.a.w: "wahai Rasulullah, pintalah kepada Allah SWT supaya DIA menjadikan doaku mustajab." Jawap baginda: "Wahai Saad, jagalah soal makanmu, mescaya kau menjadi orang yang makbul doanya. Demi Allah yang nyawa Muhammad di tangan-Nya, jikalau seseorang lelaki memasukkan sesuap makanan haram ke dalam perutnya, doanya tidak akan di terima selama empat puluh hari. " sesiapa hamba yang dagingnya tumbuh dari makanan haram dan riba, maka meraka lebih layak baginya." ( hadis riwayat Ibnu Abbas)

3. AMAL IBADAT DITERIMA ALLAH.
>>  Sabda Rasulullah s.a.w: " barang siapa yang bersembahyang dengan mengenakan pakaian yang di beli dengan sepuluh dirham dan satu dirham daripadanya daripada sumber yang haram, ALLAH SWT tidak akan menerima solatnya." (hadis riwayat Muslim).

4. MEMBENTUK DARAH DAGING YANG BAIK DALAM BADAN
>>  Sabda Rasulullah s.a.w: " Ingatlah bahawa di dalam badan manusia ada sepotong daging, yang apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh tubuhnya, dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh tubuh itu, ingatlah bahawa yang dimaksudkan itu adalah hati." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Oleh itu, menjadi kewajipan dan tanggungjawap umat Islam hari ini untuk lebih berhati-hati dan mengabil berat berkaitan pemakanan halal. hendaklah kita sentiasa memastikan setiap makanan yang diperoleh dan dimakan itu adalah halal mengikut syariat Allah SWT. sesungguhnya suruhan Allah SWT adalah untuk tujuan kebaikkan manusia.

di ambil dari Metro Ahad (21 Mac 2010), Ruangan: Pedoman.

kite kene ingat makanan halal bukan bermaksud, makanan itu bukan yang haram macam daging babi atau arak, kite juga kene pastikan duit yang kita gune untuk beli makanan itu dari sumber yang betul dan xde unsur ragu atau syubhah, dan cara untuk mendapatkan makanan tu betul. contoh, ade  2 orang pencuri ni mencuri seekor ayam, tapi sebelum mereka masak ayam tu, yang sorang kate "kite kene sembelih dulu ayam ni, kalau tak nanti haram, xboleh makan." tapi kite kene tengok jugak cara dorang dapatkan ayam tu sendiri dah HARAM. so, walaupun ayam tuh dari mata kasarnya halal tapi sebenarnya HARAM. hurmmm... faham x ape yang aku cube sampaikan??


notakakiku: renung2kan dan selamat beramal. (^_^)Y

feelings

malam ni tibe2 terase rindu dengan DIA.

Tuesday, March 23, 2010

the end

akhirnya... habis sudah semua test2 aku. yippeee!!!!
errrrr.... jap2... final bukan minggu depan ke?? 
okeh.. x jadi hepi...
simpan balek sampai habis final.
itu je nak cakap.
hehe~~
tata

notakakiku: jangan lupa DOAKAN kejayaan aku yep... terima kasih...

smile by uncle kracker

You're better then the best
I'm lucky just to linger in your light
Cooler then the flip side of my pillow, that's right
Completely unaware
Nothing can compare to where you send me,
Lets me know that it's ok, yeah it's ok
And the moments where my good times start to fade

You make me smile like the sun
Fall out of bed, sing like bird
Dizzy in my head, spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold, buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh, you make me smile

Even when you're gone
Somehow you come along
Just like a flower poking the sidewalk crack and just like that
You steal away the rain and just like that

You make me smile like the sun
Fall out of bed, sing like bird
Dizzy in my head, spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold, buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh, you make me smile

Don't know how I lived without you
Cuz everytime that I get around you
I see the best of me inside your eyes
You make me smile
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold, buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild

You make me smile like the sun
Fall out of bed, sing like bird
Dizzy in my head, spin like a record
Crazy on a Sunday night
You make me dance like a fool
Forget how to breathe
Shine like gold, buzz like a bee
Just the thought of you can drive me wild
Ohh, you make me smile 

p/s: lagu nih aku tujukan kepada semua sahabat2 yang selalu berada  di samping aku dalam masa aku susah dan senang. terima kasih korang.... sayang korang sangat2... emmmuahhhh~~

Monday, March 22, 2010

sudah sampai ke hujungnya...

macam baru haritu aku start sem 4 nih. tup2 minggu depan da start final... erkss... tak berape nk percaye pulak rase. lepas tu bile tgk carry mark tiap2 subjek pulak... perghh... berderau darah ni haa... semue pun ala2 je. paras2 hidung bak kate orang dulu2. ishhh... debor nih...

sem depan da masuk sem 5, macam  x percaye da masuk tahun 3 dan only 2 years left untuk aku enjoy hidup sebagai student, sebelum aku terpakse berfikir mengenai kerja dan HUTANG!!! aiyark... lupe pulak aku ade hutang PTPTN ishhh... kecik2 da berhutang... banyak pulak tuh. =.=''

haha~~ sudah2 esok aku ada test... dua lagi... pagi dan malam. selamat berjaya untuk diri sendiri. dan jugak semua warga food tech umt. gambate koudasai...

Sunday, March 21, 2010

formspring oo formspring...

hoho~~ sekarang semua pown sibuk2 letak formspring, aku pun nk letak jugak laa... ade kat tepi tu... jangan malu jangan segan... kalau ada kemusykilan tanye je... kalau aku bole jawap aku jawap. 
itu je nak bagitawu. hehe... sekian.

Friday, March 19, 2010

dari bukit besar terus ke sekayu.

hari ini adalah satu hari yang agak meletihkan.
dimana aku keluar rumah pada jam 700 pagi dan kembali ke pangkal jalan pada jam 330 petang
berjogging (aku berjalan ekceli) mendaki Bukit Besar lepas tu teru shoot ke Air Terjun Sekayu.
berendam selama 2jam... very refreshing...
cukup setakat nih.
gambar2 kejap lagi heh.. 
sekarang mahu siap2 untuk ke BBQ kelab pulak...
tata~~

Monday, March 15, 2010

microb... lagi... dan lagi... dan lagi...

percaya x... hari ini aku xde kelas... sangat bahagia... tetapi kebahagiaan itu musnah... sebab malam nih ade kelas microb pulak... presentation lagi. adehhh... sem nih aku rase, (bukan aku je, mostly semua memember aku pun same) aari2 pun ade microb, tiap2 hari pun jumpe muke pensyarah itu. hehehehe~~
nak buat macam mane kan, kami beruntung sebab dapat pensyarah yang berdedikasi macam beliau.

the experimentalist invasion

adehh... aku xtahu kenape akhir2 ini sangat kurang rajin nak menulis. writers block kott... haha~~ perasan, bajet2 penulis hebat laa...  okeh2 sekarang ni aku nk tunjuk sikit gambar2 time konsert a.k.a THE EXPERIMENTALIST INVASION beberapa minggu lepas. event bermula jam 3petang. band2 yang hadir boleh tahan laa... sesuai dengan nama majlis, muzik yang dorang bawak sume laen dari yang laen... malas nak bercakap banyak meh kite layan gambar2 ini yepp...


paling best malam tuh dapat jumpe group yang really steal the show that night. which is KHOTTAL... dorang adelah grup paling ramai which is 10 people. penuh pentas time dorang perfom, and lagu2 dorang sangat2 catchy dan best. aku betol2 jatuh chenta dengan band ni. sooo.... tidak lah diriku ini melepaskan peluang untuk membeli cd dan mengambil gambar dan meminta autograph dari mereka. dan mereka2 sangat2 sempoii... i love KHOTTAL!!!!!

Friday, March 12, 2010

emosi oh emosi

2 ke 3 hari nih aku rase tak stabil dari segi emosi.

pantang silap sikit, cepat je nak naek darah.

aku sangat tak suke rasa macam ni.

badan semua rase tegang.

urghh!!! benci!!!

Monday, March 8, 2010

the experimentalist invasion

nak cerita pasal aku pergi konsert a.k.a gig haritu...

tp malam nih xde mood pulak nak tulis.

esok jelah k.

hehe...



notakakiku:  test tadi agak ok lahh... sume aku jawap gune formula sendiri... -.-''

Thursday, March 4, 2010

cuti-cuti Malaysia....

hoyeah2.... kan aritu cik chacha ade kate nak pergi holiday kan. sekarang sudah hampir pasti that we all going to FRASER HILL!!!!! 
kenapa FRASER HILL?? kenapa FRASER HILL?? kenapa FRASER HILL??
sebab FRASER HILL sejukkkk...... hehehe... and the view there seems nice. oleh kerana semangat untuk meng-holiday-kan diri semakin membuak2( walaupun perlu menduduki peperiksaan akhir terlebih dahulu.. hiks..
=.='') aku pun pergilah bertanya en.google gambar2 fraser hill yang menarik... sooo... enjoy... ngeeeheee....
macam sangat sejuk kan... dan nyaman... xsabar nak pergi...
dah lame x masuk hutan... mesti seronok dapat jungle walking dalam ni kan... (mate bercahaye2)
kalau dapat ke sini dengan my significant others which is nowhere to be found untuk masa ni... mesti romantik kan.... awwww.... 
very2 nice view kan... 
saya suke hijau... very2 soothing....
okeh... cukup sampai di sini....
gambar2 laen cari sendiri... hehehe....

Wednesday, March 3, 2010

jom2 ramai2...

 
hujung minggu nih ( bersamaan 06/03/10) uni kesayangan aku akan menganjurkan satu konsert yang di beri nama
THE EXPERIMENTALIST INVASION
band2 yang terlibat adalah seperti berikut:
1. laila's lounge
2. thechalatchalat
3. flica
4. khottal
5. deepset
dan main event adalah
AKTA ANGKASA


konsert akan bermula pada jam 1400 hingga 2300
sesiape yang berminat boleh lah datang sebab event nih turut di buka pada orang luar.
boleh juga merujuk sini
untuk maklumay lanjut.
sekian.

notakakiku: ada gaya penyampai berite tak?? (sile angguk2 kan kepala anda... hahaha)

Tuesday, March 2, 2010

mari belajar membuat tapai...


gambar2 di atas adalah semasa di dlm lab advanced microd pg tadi. kami buat tapai pulut... malas nk tulis panjang... sile lah tengok ye... sebarang kemusykilan boleh mengajukan soalan... jangan malu2... hehehe...

Monday, March 1, 2010

AL-FATIHAH

SALAM TAKZIAH DI UCAPKAN KEPADA HOUSEMATE MERANGKAP COURSEMATE AKU. KAK ZUE, ATAS PEMERGIAN NENEK BELIAU.

AL-FATIHAH