Sunday, August 14, 2011

chit-chat bersama chacha? ^__^

okay, lepas masak untuk berbuka ni tibe2 datang pulak rasa nak menulis. jadi duduklah chacha di depan laptop menghadap belog ini lalu jejari pon mula lah menari mengikut rentak yang dialun dalam minda. aitceh ayat bahasa melayu kau tiptop. ^3^

dalam diam-diam semester depan adalah semester 7 chacha, itu bermakna setahun lagi tinggal untuk chacha menikmati hidup sebagai seorang pelajar.

tapi untuk menghadap 1 sem ni terasa adalah sangat lame okay, walaupun semester 7 tak mula lagi tapi dah terasa akan beban yang bakal dipikul dan cabaran yang menanti. haihh~~ orang kata tak baik mengeluh tapi kalau awak,awak dan awak semua berada di tempat chacha dan kawan2 kat sini barulah korang tahu apa yang menyebabkan kami semua mengeluh.

serius cakap, lepas chacha habis belajar kat sini, satu-satu nya yang akan dirindu dan diingat adalah sahabat-sahabat yang sentiasa berada di waktu susah dan senang. yang lain tu kadang-kadang rasa macam its not worth it pon nak di ingat dan di rindu. kalau lupa lagi bagus kot.

tapi ape-ape pon pengalaman yang kami semua dapat sepanjang 3 tahun berada di sini banyak melatih kami semua khususnya chacha dan coursemate untuk menjadi manusia-manusia yang tahan tekanan.  serius, tak tipu kalau korang nak jadi manusia-manusia yang tahan tekanan tahap dewa punya mehla masuk food tech kat sini. mesti akan jadi manusia yang berhati waja, tak tipu punye. hehehe.

hmm, bakal-bakal junior chacha di harap kamu bersedia lah mental dan fizikal sebelum masuk ke sini nanti sebab kamu semua bukan saja akan berdepan dengan stress disebabkan akademik tapi juga melibatkan perangai-perangai manusia lain yang berada disekililing kamu. ^__^

okay nak tulis tu aje, klah bai.

Friday, August 12, 2011

update-update-update

dear belog, boleh tak awak tolong saya update thesis saya? *mata bintang-bintang* saya cari-cari jurnal asyik tak berkenaan saja yang ketemu... how come? apekah lagi keyword yang harus ku tulis? ce habaq mai ke cheq...  

ok lah sekian, terima kasih. 

Thursday, August 11, 2011

tahu-tak tahu-tak sepatutnya tahu

dear belog, maaf sebab terlalu lama membiarkan dirimu tanpa belaian kasih dan sayang dari chacha, bukan sebab tiada masa atau tiada cerita cuma keinginan untuk menulis tu yang tiada. =.=''

memang ada sangat bayank perkara yang berlaku, sangat banyak benda yang nak diceritakan pada blog ini tapi agak mustahil. yelah bukan semua benda kita boleh luah secara terbuka macam ni kan. takut nanti membawa mudarat pada diri sendiri dan jugak orang lain, jadi sebaiknya simpan saja lah dalam hati.



chacha nak tanya sikit korang-korang semua, pernah tak korang semua terdengar or sengaja dengar perkara yang tak sepatutnya korang dengar? kire macam rahsia kerajaan ke FBI ke CIA ke? hoho~~ hiperbola sikit... =p



contoh macam chacha dan kawan-kawan kat sini lah kan, kami bergaul dengan pelbagai lapisan masyarakat dari golongan pelajar sampailah pekerja. jadi kadang-kadang tu terdengar la jugak cerita-cerita disebalik tabir, pasal orang tu lah, orang ini lah, dan bila dalam keadaan macam ni bahawasanya kata-kata orang lama yang berbunyi "JANGAN NILAI SESEORANG BERDASARKAN LUARAN" atau lebih biase dengar "DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER" adalah sesungguhnya sangat-sangat-sangat-sangatlah betol.

biasalah kita manusia ni sangat mudah nak judge orang walaupun kita tak kenal orang tu sape. betol kan? sama jugak macam chacha, itu adalah kelemahan diri chacha sendiri.



okay back pada cerita di atas, sekarang ni bila dah tahu yang orang ni sebenarnya begini, orang tu sebenarnya begitu. jadi rasa hormat yang chacha ada pada mereka sedikit sebanyak terguris jugak. jadi macam tak best pulak bila jumpa mereka-mereka ini. kadang-kadang rasa menyesal bila dapat tahu benda-benda yang tak sepatutnya kita tahu. haihh.



cukupla cerita pasal tahu, tak tahu, tak sepatutnya tahu ni. sekarang nak cerita pasal fyp pulak. akhirnya setelah lebih kurang 3bulan berusaha akhirnya dapat jugak chacha cari formulasi paling elok untuk produk chacha. alhamdulillah, jadi lepas ni boleh la proceed untuk stage yang seterusnya. doakan perjalanan chacha dimudahkan ye.



cukuplah kot untuk hari ini. selamat berpuasa untuk semua muslim chacha ucapkan dan kalau ada salah silap chacha tolonglah maafkan yeh. sekian. wassalam.