Sunday, February 28, 2010

SURAT DARI IBLIS

ayat kat bawah sekali tu yg buat x sanggup nak simpan tanpa forward tu.

(Surat Dari Iblis)

(Surat ini akan membuat anda benar-benar berfikir)

(Sebenarnya surat ini hampir membuatku gila saat aku membacanya, tapi
aku harus forwardnya kerna catatan kecil dibawahnya)

SURAT DARI SETAN UNTUK MU


Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu.

Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu

Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai
santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat
ketempat tidurmu

Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya

Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak
merubah
cara hidupmu.

Hai Bodoh, Kamu millikku.

Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama,

dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu .

Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah.

Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah.

Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap
memanfaatkanmu
sepanjang masa untuk mebalaskannya

Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana
untukmu
dihari depan.

Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku,

dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka.

Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH

Aku benar-benar berterimakasih padamu, karena aku sudah menunjukkan
kepada
NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita
jalani

Kita nonton film 'porno' bersama, memaki orang, mencuri, berbohong,
munafik,
makan sekenyang-kenyangya, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang
dari
belakang, tidak hormat pada orang tua ,

Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk.

TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.

Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya.

Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita.

Ini hanya merupakansurat penghargaanku untuk mu.

Aku ingin mengucapkan 'TERIMAKASIH' kerana sudah mengizinkanku
memanfaatkan hampir semua masa hidupmu.

Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu.

Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa.

Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu.

Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda.

Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana
berbuat
dosa.

Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong,
berjudi,
bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin.

Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya.

Begitulah anak-anak .

Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang.

Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi.

Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas
dosa-dosamu.

Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit.

Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap
melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh.

Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu.

Hanya saja kau harus menjadi orng tolol yang lebih baik dimata ALLAH.


Catatan : Jika kau benar2 menyayangiku , kau tak akan memberi surat ini dengan sesiapapun

Saturday, February 27, 2010

percutian... bercuti... men-cuti-kan diri...


aku dan kengkawan ade bwat plan nak pergi bercuti time cuti semester nanti. sekarang sedang mensurvey tempat. kat mane ye seronok?? di pantai?? pulau cam kat atas ni... atau....


tempat sejuk macam cameron nih?? any suggestion for me?? jangan malu jangan segan... hehehe... sile la bagi cadangan bernas masing-masing ye...

mr.boo... hubby... baby... dan sewaktu dengan nye...

sumber gambar: incik google


 akhir2 ni ramai betul yang mula menunjukkan pasangan masing2 ke selama ni aku yg xperasan?? haha... kebanyakkan sahabat2 aku semua sedang bahagia dengan their significant other. seronok bile tengok dorang happy. aku mendoakan kebahagiaan mereka... semoga sampai ke hujung nyawa.

 kawan-kawan pun da ramai yang nak melangkah masuk ke alam perkahwinan, hurmm... sudah besar rupenye kawan-kawan aku ni. (eitt... kau pun same la chacha oii) teringat masa sekolah2 dulu mereka2 la yg paling nakal. semua pun wajib kenal... tapi alhamdulillah... sekarang semua dah berjaya.

 kenape tibe2 aku buat entry macam ni ye?? aku sendiri pun x tahu, terase nak menulis dan ini pulak idea yang tibe. hehehe...

 ohh... cukup sampai di sini kot... kejap2 lagi aku tulis lagi... hahaha...

nokakiku: aku rase entry harini macam xde hujung pangkal... (-.-'')



Thursday, February 25, 2010

psst...

sekarang suda WANGI...

mahu cari info assignment sekejap...

babai...

psst.... pssst....

aku terase malas nak MANDI

shhhhh...

diam2 lahh...

jangan bagi tahu org....

Tuesday, February 23, 2010

ahchoommmm!!!

sejak dari semalam aku asik bersin...

then hidung tersumbat....

oh noo...

selsema kah aku???

i dont want laa...

selsema please go away....

Monday, February 22, 2010

kembali pulang

ni bukan tajuk lagu okeh...

cume nak bagitahu aku da selamat sampai ke kuala terengganu jam 630 pagi tadi

sekarang mata sangat berat

mahu tido

kelas jam 4 petang

babai

Saturday, February 13, 2010

i'm in heaven

sekarang tgh online di marrybrown... alone... huk2
niat asal nk cari bahan eseimen...
sambil2 tuh hapdet belog sekali lah...
depan aku ade 1 group chinese teenagers...
kumpul ramai2 happy2 gelak2
tapi kuat
sakit kepale aku...
tibe2 ade satu pakcik
die sound
"diamlah!! ape bising2 nih?"
lepas tuh
pekerja marrybrown pulak tegur...
mintak lowering down sket volume...
tp macam2 alasan bagi...
haihh~~
dua cara tegur 
satu sergah...
satu senyum... tegur elok2...
mane lagi berkesan???
mestilah yang elok2...
kesimpulan??
fikir sendiri...
sekian...

nak sambung cari bahan...
bye2...

Tuesday, February 9, 2010

beautiful hadith

as always... when i am looking around me find sumthin interesting... so, here it is... di ambil dengan berhemah dari belog sahabat saya. hananorisa

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'


When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because
Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana
Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.
'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

May Allah bestow this favour on all of us.

bahagia itu subjektif

korang2 setuju tak dengan statement di atas?? bagi aku kebahagiaan itu memang subjektif lain orang lain persepsi tentang apa yang di katakan bahagia. ada yang kata bile banyak duit itu bahagia, ada yang kata sederhana itu lebih bahagia. kadang-kadang kite tengok hidup seseorang tuh macam serabut je, misalnya certain family ada anak ramai, lepastu kerja pulak setakat biase2 je. kite tgk hidup dorang macam susah, tapi sebenarnya mereka xrase pun susah. bagi mereka bile dapat bersama dengan famili itu dah cukup, da itu kebahagiaan bagi dorang. tapi ada sesetengah pulak rasa yang bile ada duit barulah rase bahagia, dalam fikiran cume ada duit.. duit... dan duit... bagi org yang macam nih, duit adlah segalanya. tanpa duit hidup tuh tak kan ada makna. hurmm... mintak dijauhkan dari bertemu dengan orang yang macam nih.
dan bagi aku kebahagiaan xboleh di ukur dengan mata kasar, sebab bukan mata yang akan rasa bahagia, hati yang akan rase. kadang2 bile kite jalan2 jumpe pasangan suami-isteri or kekasih jalan berdua, mesti kite kate hepinye dorang,mesti dorang bahagia. sedangkan kita tak tahu pun apa yg ada dalam hati dorang. tak semestinya orang yang senyum itu bahagia dan orang yang muram itu tidak... kadang2 senyuman itu cume di wajah. dalam hati tuhan saja yang tahu.
kebahagiaan adalah bile melihat semua orang yg kite sayang gembira dan bahagia, itu adalah pendapat aku. macam ibu bapa, kebahagiaan mereka adalah apabila melihat semua anak-anak mereka berjaya dalam hidup dan mendapat kehidupan yang di idamkan.
walau ape pun, terpulang lah pada diri masing2 untuk menafsirkan apa itu kebahagiaan bagi diri mereka sendiri...
sampai di sini...
tooddles~~



notakakiku: idea untuk entry nih datang time aku stuck nak jawap test akaun smlm... haihh... tah pape tah kan...

pictorama ke kelantan

 


 

  

 

inilah antara gambar-gambar semasa aku ke KELANTAN weekend lepas... 
yg macam kerang tapi kulit die licin tuh itulah die etak dan aku tunjuk jugak cane rupe isinye...
(sori lah yee... gambar agak goyang2... maklumlah... diambil ketika kereta bergerak... (-.-''))
haa... yg ala2 chinese look nye masjid tuh... ade ke? hehe... adalah MASJID BEIJING sesungguhnya kami dah sampai ke BEIJING!!! ho yeahhh!!! haha... tipu je... tgk kereta kt blkg tu pun tahu dah kan... sebenarnya masjid ni salah satu masjid kt RANTAU PANJANG tu haa... unik kan... kami stop semata2 nk amek gambar je... hehehe~~ trip sehari ke kelantan agak seronok, tapi akan jadi lbh seronok bile pergi time banyak duit. oleh kerana kami pergi di hujung2 sem... makanya hanya mampu melihat lah... huuhuu~~ sedih2...

Saturday, February 6, 2010

ke-HILANG-an

macam mana agaknya kalau tiba2 kite kehilangan orang2 yg paling kite sayang. soalan ni tibe2 muncul dalam kepala aku lepas aku baca entry2 dari blog He Loves Me.He Loves Me Not. semua enrty beliau tujukan khas untuk almarhum adik beliau yang baru saje meninggalkan beliau dan family. 
Al-Fatihah untuk almarhum adinda beliau.





p/s: aku sendiri tak tahu macam mana nk jadi kuat macam beliau if benda yang sama jadi pada aku.

sawadikap.... nama saya safina....

semalam i call u, u tak answer... lalala~~
ehh2~ ape kene mengene lagu tu dgn entry kali ni? jawapannya xde.... hahaha... adess... masalah la kau ni chacha oii... ok2... back to the topic... semalam kami sebilik, zyza, zue and one of our classmate, mamato telah berpergian seharian ke KELANTAN.
kami bertolak dari rumah jam 8.00pagi dan masuk ke kawasan kelantan lbh krg jam 10.00 pagi. di sebabkan kami, ekceli bkn kami laa... aku dan ziza je yang belum pernah menjejakkan kaki ke KELANTAN  sebelum nih kesian kan kat kami dua... -.-'' maka tersangatlah excited bile di beritahu yg kami akn ke KELANTAN. journey selama 2 jam xterase sangat, sebab mata asek melilau tgk kiri kanan jalan. konon2 nk menghayati keindahan alam sekitar la nih. smlm jugak aku ade terjumpe satu jenis snek baru, yang aku rase ade di kelantan je kot. sejenis kepah, org tempatan panghil 'etak' betul ke tidak bunyi nih tidaklah hamba pasti... hahaha~ nak di jadikan cerita, masa on the way nk ke Rantau Panjang, di satu traffic light kami ade nmpk sorg pak cik yg tgh naek moto, sedap je makan. macam makan kuaci, rupe2 nye bukan... itulah 'etak' dorg makan cam mkn kuaci... nanti aku tunjuk gambar ye. lepas tu, incek driver kami pun belikan lah kami 'etak' tuh. tgk2 cm kepah tapi kecik2, dan di salai. lepastu masing2 dok tenung saje, sebab xtahu macam mana nak kupas, hehehe... guna kuku xboleh sabab rapat sangat, rupe2 nye GIGIT, adess... sakit jugaklah gigi kami masa nk makan benda tu, cengkerang nye keras. tapi sedap. hehehe~` bile lah agaknye aku nk dapat rase 'etak' tu lagi. >.<.
haha~ cukup2 lah buat kali ini....
sekian...
toodlles....