Monday, April 23, 2012

Kuala Lumpur #3

harini di heret oleh teman se-ofis untuk teman beliau tengok movie Titanic 3D.  even dah tengok baaanyak kali sebab kesian, jadinya diikutkan sajelah kan.

by the way time movie yang panjang itu, kadang-kadang berair jugaklah mata chacha nih, bukan sebab terharu dengan cinta si Rose dengan Jack tapi disebabkan oleh kesilapan sesetengah pihak yang mengakibatkan kematian lebih dari separuh penumpang Titanic.

TANGGUNGJAWAB, satu perkataan yang yang bagi chacha bermaksud apa sahaja perkara yang berada di bawah tanggungan kita dan sekiranya berlaku apa-apa kepada perkara itu maka kita akan menanggung apa sahaja akibatnya, dan kadang-kala tanggungjawab itu sekiranya tidak dilakukan dengan jujur dan telus, akibatnya bukan sahaja pada diri sendiri tetapi jugak melibatkan orang-orang  lain disekitar kita.

contoh macam chacha kan, insyaAllah kalau rezeki dibahagian industri tugas chacha adalah di bahagian QC, jadi kualiti makanan yang dihasilkan pleh syarikat tempat chacha bekerja sudah menjadi tanggungjawab chacha. Kualiti ni termasuk lah jugak tahap keselamatan produk yang dihasilkan, jadinya jika chacha mengambil mudah akan tugas chacha sebagai seorang pegawai yang bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan makanan, kemudian di takdirkan Tuhan satu batch produk dah tercemar dengan bahan kimia yang boleh memudaratkan ataupun pencemaran mikrobiologi yang boleh memudaratkan pengguna, kan ke dah menyusahkan ramai pihak. silap-silap boleh meragut nyawa. Nauzubillah~ mintak dijauhkan dari sikap lepas tangan begitu.

samalah kes nya bila tengok Titanic semalam, tak tahu kenapa tiba-tiba terlintas dalam kepala. kenapelah pemilik kapal persiaran sebesar itu tidak menyediakan bot keselamatan yang secukupnya? sebab takut dek jadi sempit? ohh, mereka juga terlalu mementingkan nama dan kepopularan, mau nampak hebat di mata dunia. jadi mereka mengabaikan keselamatan semua penumpang untuk memastikan nama mereka gah, hebat etc.etc.

haihh... entahlah, part paling sedih bila last-last tuh tengok seorang ibu yang tetap tenang bercerita pada anak-anak, even dia tahu yang mereka dah takde harapan untuk hidup. sepasang suami isteri yang tetap berpelukan sampai saat-saat akhir... rasa macam itulah kasih sayang yang paling indah sekali.

cukup-cukuplah, banyak lagi benda nak chacha cakap ehh tulis. tapi nanti panjang sangat pulak, ni pun dah rase panjang sangat dah. heheh. sekian. terima kasih sudi baca. =)

Thursday, April 19, 2012

Kuala Lumpur #2

tempoh masa berada di KL ini berkadar terus dengan bilangan orang yang ditemui dan juga kepelbagaian perangai manusia.  don't judge a people by their looks or education level or whatsoever things that they have until you really know who they are.

sometimes muka bukan main comel tapi perangai tudia, memang huduh. nama saja pemegang ijazah dari universiti terkenal, berpendidikan tinggilah kononnya tapi itu tidak menjamin ketinggian akhlak dan jugak budi bahasa.

tapi kadang-kala not kadang-kala lah, selalu Chacha jugak tak terlepas dari judge people dari segi luaran mereka. almaklumlah, bila hari-hari menjadi pengguna pengangkutan awam, haruslah akan bertemu dengan ramai manusia-manusia lainnya. setiap hari mesti akan berjumpa manusia yang berketurunan Meleis tapi gaya tudia aihh... sakit mata tengok. secara automatik, akan keluar judgement dari otak berdasarkan apa yang mata lihat, jujur biasanya judgment yang terhasil adalah yang bersifat negatif.

mahu mengubah mentaliti untuk tidak men-juri orang-orang yang tidak dikenali adalah sangat susah, but still it is not impssible aite? sebab paling utama untuk tidak judge orang lain adalah kita pun mesti tak suka bila orang yang memang tak rapat langsung, atau memang tak kenal tiba-tiba ada tanggapan yang tak baik tentang kita kan. jadinya, kita pun janganlah bersangka buruk dengan orang.

Lepas nih nak cuba fikir positif tentang semua orang yang dijumpai. *not exactly semualah kan, there are still exception for certain people. =)

till then, assalamualaikum. ^^

Wednesday, April 18, 2012

Kuala Lumpur #1

Bismillahirahmanirahim...

Assalamualaikum w.b.t, ehem orang kata kalau nak masuk rumah dah lame kosong kena bagi salam dulu. selawat dulu, hembus kiri kanan sikit. kalau blog yang dah lame kosong cemane pulak gayenye? tak kiralah nak buat gaya apa pun, kuak lentang ke, kupu-kupu ke atau pun gaya bebas. yang penting sekarang keinginan nak menulis tuh dah kembali, cumanya idea-idea masih kekurangan.

okaylah, untuk kali ini nak cerita sikit pasal hidup dekat KL nih. Sekarang nih Chacha dah jadi warga KL kau, bukak-bukak pintu rumah nampak KLCC same KL Tower. Baru feeling KL ye dok. haha.

hidup jadi perantau nih memang mencabar. naseb baek jugaklah intern sekali dengan sorang classmate. kalau tak, tak taulah cemane agaknye nak survive kat metropolitan nih. First thing first, rumah dah ada, (of course lah kan tak kan nak berkhemah pulak) nak cari jalan dari rumah ke tempat kerja, secara otomatis jadi peramah kat tempat baru. ringan je mulut nak bertanya orang bila tak tahu arah tujuan, dan Alhamdulillah setakat nih jumpa dengan orang yang baik2 saja.

lepastu pon jadi hati kering jugak, pergi mana-mana main redah je and not to forget, Google map jadi teman setia. haha.before pegi mana gugel dulu. tengok lrt mane paling dekat. stesen ape yang ada. lepastu agak2 tak sure tahan orang tepi jalan tanya. buat muka yakin walhal tak tau ape-ape.  dari ampang ke subang pon main aci redah aje pegi, dahla sorang-sorang. nasib baik semua selamat. =)

hidup kat sini seronok sebab sangat dekat dengan shopping mall, movies, bookstore(ini terpaling best sekali!). Tak best sebab semua orang pon sibuk, rumah kat sini dah macam hotel, setakat tempat mandi tidur aje. setakat ini saje untuk kali ini. Okbai. ^___^



p/s: Kuala Lumpur, sebelum ni cuma tengok gambar dengar cerita. sekarang bila dah bermastautin kat sini baru tahu apa rupanya, manusia yang ada didalam, kisah-kisah yang terpendam.  Kadang-kadang terasa Kuala Lumpur indah pada zahirnya, sedangkan manusia yang berada didalam tak semuanya indah. Pelbagai cerita dan kisah.

Thursday, February 16, 2012

aku dah nak intern wehh!

okay, sampai rumah Ahad lepas, sekarang dah Khamis, Sabtu dah gerak ke KL, Isnin dah mula intern. I mean seriously like I.S.N.I.N chacha dah I.N.T.E.R.N!! homaiii... rasa macam tak percaya. tapi kena percaya jugak.

tsk.tsk. sambil geleng2 kepala. biar benar ni chacha? rasa macam tak ready je lagi. nasib baik ada berdua, at least kalau kena marah tak sorang-sorang. boleh tak? hehehe.

chacha akan intern di RYVERRA CHOCOLATE & CONFECTIONERY. Lepas ni boleh buat kilat cekelat sendiri. hik3~~

macam mana lah agaknye internship nanti. harap-harap semua baik-baik sahaja. doakan semoga semua berjalan lancar okay. Amin, InsyaALLAH.


notakakiku: untuk semua foodies 08/09 semoga semua dapat mengharungi intership masing-masing dengan bergaya dan berjaya, and mana yang tak ber-intern itu. semoga cepat dapat kerja. ^___^

Tuesday, February 14, 2012

CEMBURU in my point of view.

assalamualaikum pembuka bicara, kepada saudara dan juga saudari... ehemm~ sesekali berbunga bicara tak salah kan. hihi~~

setelah sekian lama bersawang blog ni, akhirnya jumpa jugak kerajinan nak mengupdate.



okay, topik harini adalah CEMBURU, JEALOUSY dan yang sewaktu dengan nya lah kan... orang kata cemburu itu tandanya sayang. ok, fine chacha pun setuju dengan statement itu. chacha tak kata pun salah kan, yang salah adalah bila, pasangan itu cemburu tak kena pada tempat.



contoh, macam bila dekat rumah ada tetamu, keadaan agak sibuk haruslah telefon di abaikan kan. (ke korang masih lagi dok gantung handpone kat leher?) jadi segala call dan mesej mestilah tak dapat di layan.  lepas tu kan tiba-tiba pasangan korang boleh pulak cakap yang kita ni lebihkan kawan-kawan abaikan dia. errr~ patut ke tak patut?

bagi pendapat chacha, ini pendapat chacha je tau. lain orang lain cara pemikiran. bagi pendapat chacha lah kan, kita kenalah faham pasangan kita.  tak kan lah sepanjang masa dia nak layan kita je kan, dia pun ada life dia, macam kita ada life kita jugak. chacha pun tak berapa gemar kalau 24 jam dok berkepit dengan handphone rimas rasanya. lepas tu kalau mesej pun balik-balik tanya benda yang sama. " Tengah buat ape tu?" atau " Dah makan?" ataupun "Rindu I tak?" kan kan kan... jangan tipu tau dosa...

dah la mesej 24 jam, lepas tu gayut pulak malam-malam sampai 2-3 jam. kadang-kadang chacha kagum dengan pasangan yang macam tu sebab banyak gila idea diorang sembang lame-lame. kalau chacha mesti banyak senyap dari bercakap.  -.-''

okay, dah lari tajuk. *sigh*  kembali kepada cerita cemburu tadi, bagi chacha lah kan selagi belum sah jadi suami atau isteri tak perlu lah kita nak kawal pasangan tu macam suami atau isteri kita.  macam tak patut pulak, belum kawen da nak cemburu-cemburu pasal perkara kecik, dengan kawan-kawan pun nak cemburu. cuba bayangkan kalau dah kawen nanti. haishh~~ mesti lagi la itu tak boleh, ini tak boleh.



cemburu bila bertempat dan sesekali memangla rasa macam, "ehh, dia cemburu lah, dia sayang aku. bestnye, sweetnye." tapi bila sikit-sikit cemburu lepastu cemburu dengan perkara yang tak sepatutnya macam bila hang out dengan kawan-kawan, mesti rasa "ehh, kau pahal nak cemburu dengan kawan-kawan aku?" lama-lama jadi menyampah, jadi abang-abang dan kakak-kakak kat luar sana tok sah la nak jeles-jeles sangat sat gi si dia menyampah, kena tinggai baru hangpa tau.



kesimpulannya, pada mereka yang sedang asyik masyuk berpasangan kat luar tu, lebih-lebih lagi yang asyik nak cemburu je, kahwinlah cepat-cepat. senang, hari-hari menghadap depan mata. tak payah nak bazir tenaga nak cemburu-cemburu. hehe.

panjang pulak cerita hari ini, jadinya cukup sampai di sini. tata.titi.tutu. ^___^

Tuesday, January 17, 2012

to write or not to write

to many things to write, but still don't know how to start.
to many ideas, but still don't know how to make it into words.
to many things, in the end it become nothing.
as all the things keep being kept in your mind.