Saturday, June 18, 2011

bila hati sudah tertutup

Ibrahim Adham berkata, ada 10 tanda hati yang mati:

1. mengaku kenal ALLAH S.W.T, tetapi tidak menunaikan hak-NYA.
2. mengaku cinta kepada RASULULLAH S.A.W, tetapi mengabaikan sunnah baginda.
3. membaca al-Quran tetapi tidak beramal dengan hukumnya.
4. memakan nikmat ALLAH, tetapi tidak mensyukuri pemberian-NYA.
5. mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.
6. mengaku adanya nikmat Syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.
7. mengaku adanya Seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.
8. mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.
9. menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.
10. menghantar dan menguburkan jenazah saudara, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya.

ciri manusia yang hatinya sudah mati antaranya adalah:
~ kurang berinteraksi dengan kebaikan.
~ kurang kasih sayang kepada orang lain.
~ tidak menolong orang.
~suka kemungkaran.
~menurut hawa nafsu.
~lalai dengan kebajikan
~suka berbuat maksiat.

ada 3 perkara apabila ditinggalkan akan menyebabkan hati mati:

a) SOLAT
- meninggalkan solat membuatkan jiwa kalut dan gelisah. terjerumus dalam perbuatan keji dan hina, terseret ke lembah kemungkaran dan kesesatan.

b) SEDEKAH
- meninggalkan sedekah beerti mementingkan diri dan enggan berbuat kebaikan. mengambil berat mengenai perhubungan sosial tanda bukti keimanan kita.

c)  ZIKIR
- tidak mengingati ALLAH dengan memperbanyakkan zikir boleh menyebabkan hati keras membatu sehingga tidak bileh menerima nasihat dan ajaran agama. zikir akan memberi ketenangan hati. orang tenang hatinya akan berkelakuan positif dan tidak mahu berbuat mungkar.


petikan rencana oleh:
Ibrahim Abdullah
Berita Harian,
Sabtu 8 Januari 2011


notakakiku:
ini adalah petikan  dari Segmen Ilmu,
novel Sutera Bidadari,
karya Ramlee Awang Murshid.

Thursday, June 16, 2011

ouh MR.heart... are you home?

ever felt lonely? empty? if yes sent 'ON KAWAN' to 39999.

hoho~~ just joking. but i don't really know if it is funny -.-''

but seriously, there is some point in your life you will feel damn empty. for me, like right now. its not like my friend abandoned me or so, it is just null, zero. i wonder if i still have my heart in there. "hello, mr.heart? are you in there?" if yes, then why do i felt lonely? or maybe i don't get close enough to HIM. ='(

as we all know to HIM is the best place we seek help and the best ever place to talk to, you can talk about anything and HE will listen, HE will never ever left his SERVANT, it is us who always forget about HIM, always left HIM behind and only seek help when we are in trouble right?

now, at this moment sometimes i feel that it is okay if i don't have the love from any human, it is more than enough to have HIS love as HIS love is the eternal love.

ohh, okay... i am lost now. don't really know what to write, just it is the feel to let go. i want all the loneliness to go away. my heart is disorganized right now. maybe need some major cleanup. =.=''

happy birthday my dear blog.



tengok2 dah 2 tahun rupanya belog chacha ni, macam baru je haritu kenal ape itu belog, macam mana nak guna nak letak widget sume, tup2 dah dua tahun dah, kalau orang da bole da nak dapat adek baru. ngeh3~~ 

terima kasih diucapkan pada my dear blog sebab sudi menjadi tempat chacha meluahkan rasa selama 2 tahun ni. (kalau tak sudi pun chacha tak dulik, nak jugak luahkan kat sini. =p)

pendengar paling setia untuk semua masalah chacha. (sebab blog tak bole cakap, hahaha)

tak pernah kecik ati dengan chacha walaupun kadang-kadang berminggu-minggu tak datang jenguk, kemas-kemas ssemua. 

terima kasih la ye. =)

oh ya, terima kasih jugak kepada pelawat-pelawat yang sudi singgah belog chacha ni sama ada sengaja atau tidak sengaja sampai ke belog ini. ^__^

jujurnya, belog ini sekadar menjadi tempat meluahkan rasa, kalau ada yg singgah selalu lagi chacha suka, boleh berkenalan, tambah kenalan baru. jadi, jangan malu-malu, tegur-tegurla chacha yeh. ^__^

Wednesday, June 15, 2011

kau ingat kau sorang stress?

ohh2~~ die mai dah, die mai dah . . . dah beberapa hari tak de idea ni baru datang. sambil menaip sambil mendengar housemate meluahkan hati dan perasaan masing-masing pasal masalah dalam nak menyelesaikan FYP masing-masing.

betullah kate orang kite hanya merancang tapi tuhan yang menentukan, macam harini lah, ramai yang mengeluh sebab salah satu alat yang PENTING dan majoriti pelajar yang buat product development memang akan guna, WAJIB guna iaitu TEXTURE ANALYZER rosak. memang ramailah yang mengeluh, sebab plan lari.

itulah dugaan kami-kami yang menyelesaikan FYP ni, tapi bagi aku benda macam tu memang tak boleh nak dielakkan. lepastu kalau kita merungut pun bukan boleh selesaikan masalah kan?

haihh. penat telinga ni rasa dengar rungutan-rungutan mereka-mereka itu. dok membebel pepanjang pon bukan boleh elok mesin tuh. sudah-sudahla tu. dok stress-stress sangat pun tak guna.  baeklah kite same-same doa yang masalah tu semua dapat diselesaikan dengan mudah. dan dalam pada masa menunggu tu kalau agak-agak stress sangat pegilah balek kampung tu, boleh jugak tenangkan hati dan perasaan. kurang sikit dosa mengumpat dan mengata, kurang jugak dosa chacha sebab secara tak sengaja dengar. -.-''

Saturday, June 11, 2011

wonderful life



sekarang in the mood menonton cerita Wonderful Life kat Maaduu.com. okay fine cerita tu cerita lama, chacha tau tapi chacha suke. ^__^ sebab ShinBi itu sangatlah comelnye.



time tengah tengok cerita tu terfikir, manusia ni tak pernah lari dari buat salah, buat silap. yelah, kita kan manusia we are not perfect. tapi lepas kita buat silap tu apa yang kita buat tu lebih penting, sama ada kita hadap silap kita tu dan cuba untuk teruskan hidup dengan belajar dari kesilapan dan berusaha supaya kita tak ulang semua silap kita tu atau kita boleh buat-buat tak nampak dengan silap kita dan teruskan hidup macam dulu tanpa ada usaha nak baiki atau dengan 1 kesilapan yang kita dah buat kita terus rasa kita ni tak guna, terus rasa macam tak nak hidup lagi.



terpulanglah pada diri masing-masing macam mana nak handle benda-benda macam ni semua kan, bila kita buat satu kesalahan janganlah rasa macam dunia dah berakhir, jangan pulak kata "takpelah, aku memang dah pernah buat salah dulu, apa salahnya aku buat salah lain pulak" atau fikir dah sekali buat salah memang dah tak de maaf bagimu senang kate.

macam contoh dalam cerita Wonderful Life tu lah, both of the main character have done wrong once in the early part of the drama yang menyebabkan mereka ada anak dan terpaksa berkahwin dalam usia yang muda. walaupun mereka kahwin dalam keadaan terpaksa, tambah lagi dengan kehadiran anak tapi mereka tak lari dari masalah yang terjadi dari kesilapan mereka, mereka teruskan hidup, berusaha untuk saling menyayangi dan berusaha untuk mencapai cita-cita masing-masing.

 jadi kepada mereka diluar sana tu yang pernah tersalah langkah atau tersilap pilihan, janganlah putus harapan, sebab dengan berharaplah kita akan dapat menepuh hari-hari yang akan datang dengan tabah. jangan lari dari Tuhan, sebab Dia sentiasa ada dengan kita. ^__^



notakakiku: idea yang datang semasa menonton, harap-harap korang fahamlah maksud yang chacha cuba sampaikan dalam entry ni. ^__^


p/s: kredit gambar google image.

Thursday, June 9, 2011

nak letak tajuk ape eh?




hujung minggu dah menjelma, bagi kami2 yang terpaksa merantau walaupun hakikatnya cuti semester adalah hari yang agak bosan yeh semua. sudahlah ketiadaan sumber kewangan untuk membolehkan kami bersuka ria dan berjimba jadi terpaksalah menghabiskan masa depan laptop menonton stok2 drama korea yang ada. *sigh*

walaupun SV dah pesan jangan nak foye2 saje. baca jurnal tu... buat research tu... tapi.... (faham2 lah) =p

hmm... hati rasa nak menulis, tapi akal tak membenarkan. jadi chacha stop dulu la yeh. 
okay semua, happy weekend. (for those yang stay pantai timurlah). tata. =)

Wednesday, June 8, 2011

saye suke awaklah, awak suke saye tak?

meminati dan diminati, chacha rasa semua pun pernah meminati seseorang dan diminati seseorang kan... tak baik tipu wohh kate tak pernah... ^__^


cinta adalah anugerah, kadang kala ujian. =)

macam chacha kadang-kadang jeles tengok kawan tuh ramai peminat, dalam satu masa ada lebih kurang 7 orang lelaki yang menagih perhatian dari dia, haaa... amek kau. glemer tak glemer kawan chacha ni. tapi bila chacha tanya dia, dia mesti akan jawap:

1. penat nak layan.
2. penat nak tolak.
3. lagi susah nak handle orang yang suka kat kita tapi kita tak suka kat dia.

agak-agak chacha ada stalker tak ehh? hihik. =p


first of all, yang buat dia menolak tu sebab dia dah ada boyfriend and dia setia. so thats why lah dia tak layan. but, there some people who are just not understand or unwilling to understand bahawa cik mek molek itu dah ada boyfriend. masih jugak nak masuk line. *sigh* susah kan nak handle kalau jumpa orang yang TAK FAHAM BAHASA macam tu. =.=''

then. ada jugak sorang sahabat ini yang turut diminati oleh seseorang yang jugak buat dia pening kepala dengan karenah peminatnya itu. kadang-kadang kesian tengok, bila si peminat menganggap cik adik ni ada perasaan yg sama macam dia dan tak segan silu mengekspresikan perasaan tu pada khalayak. walhal nan ado lah cik adik tu nak berperasaan begitu, sebagai sahabat mungkin tapi lebih dari itu, tidak barangkali. (ayat buku dah keluar. =p)

memanglah orang selalu kata, "PILIH ORANG YANG MENYAYANGI KITA DAN BUKAN ORANG YANG KITA SAYANG, KERANA ORANG YANG KITA SAYANG AKAN MENINGGALKAN KITA UNTUK BERSAMA DENGAN ORANG YANG DIA SAYANG" 

cinta sebelah pihak adalah menyakitkan bukan?



tapi soal hati ni susah sikit kan, kadang-kadang bukan tak cuba untuk terima tapi tak boleh nak terima. kalau kita 'buat-buat' yang kita boleh terima kan jadi tak adil tu pada pihak yang satu lagi. nanti bila kita jumpa seseorang yang betul-betul kita sayang dan yang terbaik untuk kita lagi kesian kan kat sipeminat tu. (hohoii... korang faham ke tak ehh ape yang chacha nak sampaikan ni? ke ayat chacha berbelit? =p)

kesimpulannya adalah... korang simpulkanlah sendiri yek. hihik.

sekian. tu saje. bai.



p/s: dapat idea nak tulis ni lepas ade 'seseorang' tu meluahkan ketidakpuasan hatinya di belog beliau. XD

writing an english essay about 'MY LIFE'

okay... senyap lagi... bisu lagi...  dont know what to say. seriously, there is like a lot of things happen around me but i just dont know how to write in here. (dont tell me just click on ur keyboard and the word will come out magically okay).

honestly, this week is not really a busy week its just an ordinary week, sometimes i will be at lab, working on my project then other time just being at home, lazily not doing anything. sometimes feel like there are hell lot things to think but i just ignored it. dont really like to full the head with all sorts of things at one time (but sometimes it will full with the craps. -.-'')


when i feel down, there will always be someone who will make my day. ^_^ thank you FRIENDS.

sometimes i just feel like, "okay, i am dome here. no more study no more book just i wanna go back home" but then i think again, i have gone through almost 3 years of my studies, i want to have a bright future as in big house, big car, BIG BUSINESS (insya'Allah) then how long can it be waiting for another 1 year to graduate (Insya'Allah) right?

can I catch the LIGHT?


seriously, feel just like yesterday when i first came to this Terengganu and bang! another 1 year then I'm done. seriously done... can't wait for that moment. ^__^ to be honest, i think i will not be missing this place but THE PEOPLE that the one that i seriously gonna miss. my friends is my family here, they are my everything. don't really know how to live when they are not here. *sigh* thinking the moment that we will be separated make my heart ache. =(

TIME sure fly FAST!


now... now... chacha, relax. at least you still have another 1 semester to be with your friends right? just enjoy your time as a student and appreciate what you have around you. ^__^



p/s: i know that my friends will always be by my side whenever i needed then but sometime i feel that, now is the moment to have someone, that special someone who will really understand and support me when i'm feeling down. and maybe that special someone is YOU. ^__^

Saturday, June 4, 2011

kompang dipalu, pengantin malu ^__^



semalam, selepas satu lafaz sah lah seorang sahabat merangkap kakak bergelar isteri kepada pilihan hati. 
TAHNIAH diucap kepada:
PUAN ADAWIYAH AKBAR
&
EN. MOHD.NAZIR MD. ALI

semoga perkahwinan kalian akan diberkati oleh ALLAH dan berkekalan sampai ke syurga. insya'allah.
doa kami semua untuk kamu berdua. ^__^





p/s: kami semua nak sangat pergi wedding kak adah, tapi sori ye, kekangan masa dan kewangan la pulak. hehe. nak buat cemane kan, budak sekolah. XD

Wednesday, June 1, 2011




seriously i feel like i am crying.

Oo God, do give me strength. I really need it now.