Thursday, May 13, 2010

tips untuk mengelakkan pukauan.

beberapa minggu lepas la, aku ade tengok WHI (wanita hari ini) topik dorang hari tu agak menarik perhatian, 'Pukau Di Zaman Moden' or something like that la. aku dah tak ingat, hehe. pukauan di sini bukan pukauan asmara atau pukauan cinta tahu. pukauan ni adalah pukau yang di guna untuk tujuan yang jahat, kan kadang2 kite ade dengar kes orang kerugian duit dan barang kemas sebab kene pukau.

menurut kate panel tu, pukau nih terjadi di sebabkan adenye bantuan makhluk lain dan ade macam2 cara yang boleh di gunakan untuk memukau seseorang. ade yang menggunakan asap rokok, ada yang menggunakan sentuhan, contohnye tepukan di belakang badan. ade yang gunakan suara, contoh yang panel tu bagi kadang bile seseorang tu bagi salam dan kite jawap kite akan terus terpukau.  dan ade beberapa contoh lagi rasanye tapi aku dah tak ingat. sori la ye.

dan berbalik pada tajuk aku di atas. kat sini aku ade tiga tips yang aku sempat salin untuk di kongsi dengan korang2 semua.
  • .baca surah al-a'raf ayat 17, untuk memohon perlindungan dari depan dan belakang,
  • surah yasiin ayat 9, kan ade 2 kali kalimah 'sadda' correct me if i'm wrong. setiap kali selepas kalimah tuh pause sekejap dan doa mohon perlindungan dari ALLAH untuk mengelakkan pukauan dari kiri dan kanan.
  • selain dari tuh, panel tu jugak cakap guna minyak kasturi putih yang boleh di sapu pada urat nadi tangan macam kite pakai perfume biase tuh, then sapu kat atas kening. insya'allah boleh mengelakkan dari di pukau. klik kat sini untuk tahu lebih pasal minyak kasturi.
  • last sekali, panel tuh ade cakap yang orang yang di pukau ni boleh sedar bile bau limau so it kind a susah kan kalau nak bawak limau ke mane2 so thats why la panelist tu syorkan guna minyak kasturi putih tu.
hurmm. harap2 ape yang aku tulis kali nih dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca. dan sentiasalah memohon pada Allah untuk keselamatan diri masing2. see u when i see u. hehe. tata.

No comments: