Friday, February 25, 2011

penyelamat nyawa dan bumi kita. CLOTH PAD. ehehehe.

okay, sekarang ni kan banyak dengar cakap-cakap orang pasal isu penggunaan tuala wanita atau lebih dikenali sebagai pad kan bahasa ringkasnya. ada yang kata boleh sebabkan pelbagai barah. hurmm~~ meh sini chacha nak cite sikett sejarah sanitary napkin or pad ni.

pad ni dah mula digunakan sejak abad 4AD lagi oleh orang-orang dari Suda dan Hypatia. saniatry pad ni dikatakan berkembang daripada ciptaan Benjamin Franklin yang digunakan untuk menyelamatkan askar yang luka akibat tembakan dan pertama kali diiklankan secara komersial adalah pada tahun 1888 oleh Southall's Pad. sejak dari itu pad ni pun terus berkembang. pad zaman moden ni diperbuat dari pulpa kayu yang dilunturkan dengan menggunakan klorin dan ditambah juga dengan gel polyacrylate superabsorbent yang terhasil dari  petroleum. plastic yang digunakan untuk mengelakkan leakage tu pulak adalah polyethylene. one from many bad side of this pakai buang punye pad ni adalah selain dari makan masa yang lama untuk dispose proses pembuatan nya jugak menghasilkan gas nitrogen dioksida dan sulfur dioksida dan juga karbon dioksida yang menyebabkan penipisan lapisan ozon selain dari menjadi punca kanser dan menyebabkan 'birth defect' selain dari menghasilkan bahan kimia yang menyebabkan acidification pada pokok.
(sumber: wikipedia)

see, banyak jugak lah keburukan yang disebabkan oleh pad pakai buang ni. sekarang ni washable pad atau cloth menstrual pad dah mula dapat sambutan balik sejak tahun 1970-an lagi sebab biasanya diperbuat dari kain jenis cotton or flannel dan disebabkan oleh cloth pad ni dihasilkan tanpa pewangi dan campuran bahan kimia yang lain jadi ia lebih selamat dan juga dapat mengelakkan dari berlakunya redang pada kulit. (tudia ayat ada macam doktor tak? heheh) cuma sayang nye kat Malaysia ni susah nak jumpa orang yang jual clth pad ni laen macam kat oversea banyak kedai-kedai online yang jual macam-macam design pulak. comell2 tau..


contoh cloth pad. see, very the comell right.

oh ya, disebabkan cloth pad ni adalah washable jadi untuk jangka masa panjang adalah sangat jimat dan berbaloi even the price its quite high la. 



heheh. macam design boleh jumpe tau, plus biasanya corak dan color akan dibuat mengikut tempahan kita, sooo, boleh pilih sendiri design yang comel-comel. chacha adalah try meng-google untuk cari penjual cloth pad ni kat malaysia dan ada berjumpa dengan beberapa blogshop yang menjualnya:

1. mum7kids
2. NiceClothDiaper ---> also jual cloth diapers jugak.
3. TinyTapir


check out those blogs if you all nak convert dari pad pakai buang yang maybe dangerous untuk health korang to this cute cloth pad yang also reusable and environmentally friendly. =))


p/s: sedang berkira-kira untuk membeli jugak dari salah satu online shops diatas. =)

2 comments:

miss ladies said...

thanks cik chacha.. sangat berguna.. dah lame risaukan pemakaian pad pakai buang ni.. so, buat masa ni, mien pakai pad produk zhulian. so far, so good.. rase nak carik cloth pad ni je.. huhu tengah nak berkire-kire jugak.. ;)

chacha said...

same2~~ miss ladies, info baek kenalah kongsi kann... =)