Thursday, April 19, 2012

Kuala Lumpur #2

tempoh masa berada di KL ini berkadar terus dengan bilangan orang yang ditemui dan juga kepelbagaian perangai manusia.  don't judge a people by their looks or education level or whatsoever things that they have until you really know who they are.

sometimes muka bukan main comel tapi perangai tudia, memang huduh. nama saja pemegang ijazah dari universiti terkenal, berpendidikan tinggilah kononnya tapi itu tidak menjamin ketinggian akhlak dan jugak budi bahasa.

tapi kadang-kala not kadang-kala lah, selalu Chacha jugak tak terlepas dari judge people dari segi luaran mereka. almaklumlah, bila hari-hari menjadi pengguna pengangkutan awam, haruslah akan bertemu dengan ramai manusia-manusia lainnya. setiap hari mesti akan berjumpa manusia yang berketurunan Meleis tapi gaya tudia aihh... sakit mata tengok. secara automatik, akan keluar judgement dari otak berdasarkan apa yang mata lihat, jujur biasanya judgment yang terhasil adalah yang bersifat negatif.

mahu mengubah mentaliti untuk tidak men-juri orang-orang yang tidak dikenali adalah sangat susah, but still it is not impssible aite? sebab paling utama untuk tidak judge orang lain adalah kita pun mesti tak suka bila orang yang memang tak rapat langsung, atau memang tak kenal tiba-tiba ada tanggapan yang tak baik tentang kita kan. jadinya, kita pun janganlah bersangka buruk dengan orang.

Lepas nih nak cuba fikir positif tentang semua orang yang dijumpai. *not exactly semualah kan, there are still exception for certain people. =)

till then, assalamualaikum. ^^