Saturday, March 5, 2011

factory visit part 1. =)

okay setelah 2 hari melarikan diri dari kuala terengganu dan berlari-lari anak (naik bas ekceli. hehe) di sekitar negeri selangor, apgi tadi jam 2 pagi telah selamat sampai ke kuala terengganu semula. 2 hari yang di penuhi dengan aktiviti melawat MARDI, Serdang, kemudian Deligateux Sdn.Bhd. dan semalam menuju pula ke kilang HI5 dan jugak MM VITAOIL semuanya terletak di sekitar Shah Alam.

oleh kerana kami ini pelajar food technology dan melawat pula ke perusahaan makanan maka aktiviti utama juga seharusnya makan lah kan. semua tempat yang dilawati memang tak lokek untuk menyediakan kudap-kudapan untuk kami semua dan sempat juga kami-kami ni membeli stok-stok makanan yang sedap-sedap semua wohh...

DELIGATEAUX sebuah syarikat bumiputra yang mengeluarkan produk pastri mostly cake yang best2. more than 50 recipes kau. silalah cari dekat kedai runcit cik limah sebelah rumah uolls tuh. haha. kalau cik limah tak de jual boleh lah cari dekat mane cawangan TESCO, GIANT, dan yang sewaktu dengan nya yeh. masa kami ke sana sempat lah merasa masuk dalam blast chiller diorang yang besarrrr dengan suhu -20 darjah celsius. fufu~~ beku kejap...  chacha ada beli brownies keluaran diorang Mississipi Brownies dengan jenama D'GATEAUX. memang sedapppp sangat... promo sikit. mane tau nanti boleh intern sana. =p walaupun factory diorang ni tak lah besar sangat tapi memang boleh dipercayai lah segala macam produk mereka sebab ada sijil HALAL, HACCP dan jugak GMP so in terms of quality and cleanliness no need to worry lah yeh. =)

penulis di depan kilang hi5. =p




bread town.=)



lepas tu kilang HI5 pulak. sape lah yang tak pernah makan kan roti HI5 ni kilang mereka super besar lepas tu jugak pelawat memang boleh masuk tapi bukan dalam production area lah cuma disediakan satu laluan khas kat bahagian atas macam jejantas untuk pelawat masuk dan tengok dan jugak diorang ada sediakan macam mini muzium untuk roti lah atau nama glemernya BREAD TOWN. memang sangat interactive dan seronok untuk dilawati. back to the production thingy, area production adalah very the hott kau sape rase nak kurus dan selim boleh lah kerja dekat kilang roti sebab dalam tu suhu adalah antara 38-40 darjah celcius tu dia aihh... sebab suhu tu jadi panas adalah oven yang digunakan untuk membakar roti tu adalah bersuhu 180-200 darjah celsius dan oven tu haruslah panjang kan boleh muat plus minus dalam 2000 bread in one batch. haa... besar tak besar fikir sendiri nak tunjuk gambar tak ade sebab xboleh ambil gambar kat dalam tu. hehe. 

waahhh~~ panjang nye cerita... emmm... lagi ape yehh... hehehe... itu je kot yang menarik... nanti2 akan ditambah lagi. =p dah penattt menuliss... hehehe...

No comments: