Wednesday, October 13, 2010

final year project (FYP) or projer ilmiah tahun akhir (PITA)

okay sekarang mood FYP sudah mari. masing2 pening nak mencari ilham... tajuk... yang sesuai dengan jiwa dan raga masing2. errr... camtu pun bole ke?  masing2 juga sudah mula misi 'supervisor hunting'. chacha?? masih berfikir2 apekah tajuk yang sesuai. produk ape yang boleh di tambah baik, lepas berfikir secara 'intensive' bersungguh-sungguh. lalala~~ masuk bakul angkat sendiri datanglah beberapa tajuk yang macam menarik untuk dijalankan.

kamu pernah dengar tentang mee siput? (bukan siput yang di proses jadi mee okeh) atau mee sanggul yang terkenal diangkasa raya di JOHOR especially di hometown chacha MUAR. sebab rasenye other part of johor pon xde mee siput ni. mee siput nih sejenis makanan ringan. sedap kalau di cicah dengan sambal tumis atau pun sambal kicap.
ini rupa sebelum digoreng.

ini pulak rupe lepas goreng.

see, menarik kan. soo untuk chacha punye fyp nih rasa macam nak buat sikit improvement.

1. nak buat mee siput ikan yang mana bahan utama guna daging ikan. atau
2. mee siput dari udang or ketam or sotong seafood punya atau
3. mee siput yang berperisa, bukan buah-buahan tapi something spicy sebab chacha suke pedas. hehe.

tapi yang mee siput ikan tu dah ada orang buat dan komersialkan. harap2 masih bole digunakan lah tajuk tu. yang seafood tuh pulak macam pernah jumpa dulu tapi sekarang tak tahu ada lagi ke tak. rasa2 kalau chacha buat salah satu dari tajuk diatas dan kalau betul lah bole jadi produk tu, (harap2 nye boleh dan korang kena doakan supaya boleh. haha) korang2 semua nak rasa tak?

2 comments:

::ienafazlyna:: said...

waa...sedap nieh..dulu mase stay kat jojor selalu pg beli nie....asal balik sekolah ajek pergi beli..boleh kate jajan feveret lak..tp dah 10 tahu xmkn nie..kat KL xpnh jumpe

chacha said...

oooo~~ mesti dah rindu kan.
meh dtg johor meh. hehe.