Thursday, August 26, 2010

handmade sosej. baek punye!!!

basuh dulu casing untuk sosej. casing=usus kambing.
ni la rupe usus yang dah di basuh dan di bilas
bahan2 yang diguna. kalau pandai cuba teka. hehe.
ini mesin nama dia bowl chopper. kasi masuk sume bahan2
nilah rupe daging sosej lepas dah mix.
daging sosej dimasukkan dalam casing dgn menggunakan 'sausage stuffer'
inilah rupe sosej yg dah siap. nampak sedap kan3. teeheee~~
lepas tuh kene rebus dlm suhu 75C untuk 25 minit.

haaa~~ inilah hasil dari lab pemprosesan hari ini. sosej ayam bersarungkan usus kambing. mula2 bau usus kambing tuh memang perghhh laa... bak kate lecturer aku macam perfume channel no.9. nasib baik xlekat kat tangan bau usus kambing tuh. sarung atau casing sosej ni ada banyak jenis. untuk lab hari ni kami guna usus kambing dan cellulosa.
ni adalah rupe casing cellulose.
ni lah lebih krg rupe natural casing yg aku guna tadi cume aku guna yg kering ini mcm basah sikit.


casing usus kambing ni biasa diguna untuk premium sausage yg agak mahal sebab handmade kan, and cellulose casing ni pulak diguna dalam industri sebab mudah dan murah, waktu rebus sosej adalah sangat penting untuk kita jaga suhu air rebusan untuk elak sosej dari pecah. *mcm group aku tapi tak nak letak gambar sebab malu. teeeheee. ^__^* dan membuat sosej dibulan puasa ini adalah sangat menggoncang iman. lagi2 time kena buat sensory evaluation, kena goreng lepas tuh rasa kan. bau nya aduhhaiii... sabar jelah. hehe.

haaa~~ tapi part paling best bila boleh bawak balek sosej buatan sendiri dan makan kat rumah. tak sabar nak tunggu  buka. fuhhh~~

ok lah. 
nak cite tu je.
tata.

12 comments:

saffrina | anirffas said...

hohohh. lepas nie boleh mkn sosej tnpa ragu.. huhu. tp takda mesin nk buat. :((

fyna said...

usus kambing? adus..biar betol? ish2..mcm2hehe tp sedap x ni u? mcm best je..hehe

chacha said...

hehe~~ handmade kan...
tu yg susah tu.
xde machine kt umah...

chacha said...

fyna: btol lah. mmg sdp pun...
kalau beli yg premium sosej yg mahal tuh gune usus kambing laa...

Chaon Cornerz said...

chacha buat sendiri ke nie..? hebat2.. =)

LiFe KaMi said...

wah ni bole buka keddai sosej..mesti sedap mana nak cari ni..

chacha said...

chaon: kami buat dalam lab. kami kan student foodtech. hehe.

life kami: nak cari?? sosej nih?? terhad laa... limited edition. hehe. sile la dtg ke UMT.

Anonymous said...

salam
mna nk dapat bekalan utk casing?
yg usus kambing dgn yg casing cellulose?

Mohamed Faisal said...

salam
mna nk dapatkan casing cellulose?

cik.chacha said...

@mohamad faisal... kitorg buat ni pon dalam lab. bahan semua lab yg sedia jadi saye pon xtau mane nak dapat casing tu. sorry ye.

Anonymous said...

cik chacha.. boleh tak kongsikan bahan yang cik chacha guna untuk buat sosej ni?

Anonymous said...

Kt mne bleh dpt casing cellulose tu ea?